Víkendový kolotoč v Českém rozhlase
Záznam z vysílání
Sobota – povídání hlavně o BBQ
Neděle – klokan na talíři
Ochutnali jste už někdy mravence?
Jíte klokany?
Australané mají ve státním znaku také klokana, ovšem jsou nejspíše jedinou zemí, jejíž obyvatelé svůj národní symbol klidně pojídají. Ochutnat klokana je „povinnost“. Je to červené maso a chutná (alespoň mě), jako divočina.
Jí se i emu nebo krokodýl, vyhlášené jsou australské steaky. Ze sladkostí nezapomeňte ochutnat zákusek „lamington“, což je kostka z piškotového těsta v čokoládové polevě a obalená ve strouhaném kokosu.
Co však Australané nejedí?
Co je B.Y.O.?
Bring Your Own, tedy doneste si do restaurace svůj alkohol (nejčastěji víno) a oni vám ho budou, za mírný poplatek, při večeři servírovat. Stalo se to celkem běžnou praxí, protože řada restaurací nevlastní drahou licenci na prodej alkoholu.
Jakub Kuchař (James Cook)
Austrálii objevil roku 1770 mořeplavec James Cook. Do dnešního povídání o jídle vlastně nepatří, ale překlad jeho příjmení do češtiny ho sem tak trochu řadí 🙂