Víkendový kolotoč v Českém rozhlase

Před 40 lety jsem jako kluk každý večer poslouchal pořad Kolotoč v Českém rozhlase. Existuje od roku 1963. Nenapadlo mě, že o 40 let později,  o víkendu 7. – 8. května 2016, v něm budu sám hovořit 🙂
Je to můj oblíbený pořad, proto mě pozvání „ke stolu“ potěšilo.
Víkendový kolotoč a jeho součást nazvaná Ke stolu nás tentokrát zavede do Austrálie… Jak Austrálie chutná? Chutná „pestře“. Více si poslechněte v sobotu a v neděli, kolem 15:30 hodin.

Záznam z vysílání

Sobota – povídání hlavně o BBQ

Neděle – klokan na talíři

Ochutnali jste už někdy mravence?

Mé knížky o Austrálii jsou plné fotografií a najednou jsem musel být sám před objektivem. Ufff, to bylo zvláštní 🙂
Ale rozpovídal jsem se a seznámil vás například s tím, jak chutnají mravenci v „abos“ jídle nebo také jaké je to jíst krokodýla…

Jíte klokany?

Australané mají ve státním znaku také klokana, ovšem jsou nejspíše jedinou zemí, jejíž obyvatelé svůj národní symbol klidně pojídají. Ochutnat klokana je „povinnost“. Je to červené maso a chutná (alespoň mě), jako divočina.

Jí se i emu nebo krokodýl, vyhlášené jsou australské steaky. Ze sladkostí nezapomeňte ochutnat zákusek „lamington“, což je kostka z piškotového těsta v čokoládové polevě a obalená ve strouhaném kokosu.

Co však Australané nejedí?

Nejedí kukabary (což jsme my, v Kukabara Agency velmi rádi), nejedí koalu ani (pokud vím) hady a pavouky, ani ježury a ptakopyska…

Co je B.Y.O.?

Bring Your Own, tedy doneste si do restaurace svůj alkohol (nejčastěji víno) a oni vám ho budou, za mírný poplatek, při večeři servírovat. Stalo se to celkem běžnou praxí, protože řada restaurací nevlastní drahou licenci na prodej alkoholu.

Jakub Kuchař (James Cook)

Austrálii objevil roku 1770 mořeplavec James Cook. Do dnešního povídání o jídle vlastně nepatří, ale překlad jeho příjmení do češtiny ho sem tak trochu řadí 🙂

20160504_110240 FB 20160504_111609 FB 20160504_110136 FB 20160504_110147 FB